tiistai 1. elokuuta 2017

Sisämaalaukset.

Talon sisäpuolien maalaustyöt ovat melkein jokaiselle omatoimirakentajalle tai remontoijalle ehkä se tutuin ja helpoimpana pidetty työvaihe, mutta mitä siinä tulisi ottaa huomioon ennen töihin ryhtymistä. Tässä lyhyt muistilista ja ohje tähän ryhtyvälle.

Aluksi määritetään tietenkin kohde mikä on tarkoitus maalata. On järkevä rajata maalaustyöt esimerkiksi yhteen huoneeseen kerralla jotta tavarat saadaan mahdollisimman kauaksi maalattavasta kohteesta ja hyvä tila työnsuorittamiseen.

Rautakaupasta saat ilmaiseksi hakea väriliuskia joilla voit vertailla eri vaihtoehtoja. Mikäli tarkoitus on maalata samalla värillä kuin aikaisemmin ja et tiedä sävyä niin voit ottaa seinästä puukolla pienen palan vanhaa maalipintaa mukaan ja verrata väriä tähän. Rautakaupanmyyjiä kannattaa muutenkin käyttää hyväksi remontin edetessä sillä heillä on viimeisin tieto uusista tuotteista.

Seuraavaksi pitäisi hankkia materiaalit työnsuorittamiseen. Osta pari hyvää telasettiä, pensselisetti ja maalarinteippiä. Tärpätti tai asetoni on myös hyvä olla valmiina mikäli maalia joutuu myöhemmin putsaamaan jostain. Mikäli seinissä on koloja on ne tasoitettava ennen maalaustyötä. Osta näihin sopiva määrä tasoitetta sekä lasta tasoitteen levittämiseen. Myös hiomapaperi ja kiinnitysalusta sille ovat tärkeitä. Muista myös suojausmateriaalit. Viimeisenä muttei vähäisempänä tulee itse maali. Maalin valinnassa on tärkeä miettiä millaiselle rasitukselle se tulee. Yleensä halvin maali on todella heikko kulutuksen kannalta ja se ei kestä kovin hyvin pesua. Usein maalin nimessä esiintyvä lujuutta kuvaava lisänimi kertoo, että se on hyvin kulutusta kestävää. Esimerkkeinä näistä Luja tai Timantti. Ne ovat toki kalliimpia, mutta esimerkiksi talossa jossa on lapsia niin seinä tulee olemaan paljon pitkäikäisempi maalin osalta valittaessa parempi maali.

Itse työhön ryhdyttäessä:

Irroita jalkalistat tai teippaa ne huolellisesti maalarinteipillä. Teippaus on helpompi vaihtoehto mutta sen kanssa tulee olla huolellinen sillä huono teippaus päästää maalin teipin raoista listalle ja mikäs onkaan sen rumempaa sitten. Teippaa samalla lattiaan myös suojapahvi joka pitää lattiat puhtaina.

Teippaa valokatkaisimet ja pistorasiat jollet osaa irroittaa näitä turvallisesti. Muista kuitenkin katkaista virta asunnosta pääkatkaisimesta mikäli päätät yrittää näiden irroittamista. Myös sähkömiehen voi soittaa irroittamaan pistorasiat.

Tasoita pienet kolot tasoitteella, odota kuivumista ja hio pinta tasaiseksi kuivuttua. Toista tämä mikäli kolo ei täyttynyt kerrasta. Puhdista hiontapölyt seinästä ennen maalaustyötä. Puhdista myös suojaukset ettei telaan missään vaiheessa pääse likaa.

Maalaa ensiksi paikkakohdat kertaalleen ja anna maalin kuivua. Maalaa tämän jälkeen seinä mahdollisimman tasaisin pitkin vedoin alhaalta ylös suuntaisesti. Viimeistele pinta edeten koko seinä reunasta reunaan alhaalta ylös telalla nostaen. Näin saat varmasti tasaisen pinnan. Pinta joka näyttää tasaiselta maalin ollessa märkänä on sitä luultavasti myös kuivuttua. Anna maalin kuivua ja maalaa tarvittaessa uudelleen. Jotkut värit vaativat jopa kolme kertaisen maalauksen, että väri on täysin peittävä ja tasaisen näköinen.




1 kommentti:

  1. Sisämaalaus on myös meillä tarkoitus tehdä itse. Kiitos jälleen vinkeistä ja neuvoista :)

    VastaaPoista