maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kerrostaloasunnon vastaanottotarkastus

Uuden kerrostaloasunnon vastaanottotarkastuksessa asiakas kiertää asunnon lävitse yhdessä pääurakoitsijan työnjohdon kanssa. Ylös kirjataan kaikki puutteet joita asunnosta löytyy ja ne korjataan ennen asukkaan muuttoa asuntoon. Tässä vaiheessa kannattaakin olla asukkaan tarkkana sillä virheitä asuntoihin on jäänyt varmasti ja ne voidaan vielä tässä vaiheessa helposti korjata. Seuraava mahdollisuus puutteista kertomiseen tuleekin vasta vuositarkstuksessa noin 2-vuoden sisällä muutosta. 

Asunto tarkastetaan rauhassa ja siihen varataan aikaa. Aluksi kierretään asunto ja katsotaan, että käytetyt materiaalit, maalit, tapetit, keittiönkalusteet ja laatat ovat oikeat. Tarkistetaan asunnon yksi huone kerrallaan. Tutkitaan rauhassa seinät, ettei niissä ole koloja tai epätasaisuuksia. Taskulamppua ei laatumääräysten mukaan havainnoinnissa saa käyttää apuna, vaan virheet ovat virheitä, kun ne erottuvat normaalissa valaistuksessa muutaman metrin päästä. Ja oikeat virheet kyllä erottuvatkin helposti näin. Katsotaan läpi lattiat, ettei parketissa ole koloja tai naarmuja. Ikkunoista tarkistetaan puitteet, ettei niissä ole keltaisia uretaani jäämiä tai asennuksessa syntyneitä kolhuja. Katso myös lasi, ettei siinä ole naarmuja tai kiveniskemiä. Katto tarkistetaan, että esimerkiksi roiskepinta on tasalaatuinen jokapaikasta ja ettei siinä ole kolhuja. Parvekeovi ja sen kynnys on tärkeää tarkistaa sillä ne ovat erittäin alttiita kolhiintumaan rakennusvaiheessa. Avaa ovi kokonaan auki ja katso, että maalipinta oven alaosassa on tasainen eikä peilaa auringonvalossa. Tehosteseinien rajaukset ja niiden suoruus ja tasaisuus tarkistetaan. Tehosteseinän värin kuuluu alkaa 5-10 milliä nurkasta poispäin. Katso myös tapetit ja niiden kunto. Kaikki ovet ja karmit katsotaan ja varmistutaan ettei niissä ole kolhuja. Koita myös ovien käynti ja vetimien ja lukkojen toiminta. Märkätilojen laattojen saumat tarkistetaan ja erityisesti lattian klinkkerilaattojen kunto, ettei lattialle ole tippunut mitään, mikä olisi hajoittanut ne. Katso kaappien ovet. Ne naarmuuntuvat helposti, mutta ovat nopeita ja helppoja vaihdettavia tässä vaiheessa. 

Nämä kaikki paikat kannattaa tarkastaa huolella, sillä pääurakoitsijan työnjohto ei millään kaikkia virheitä löydä. Virheille on tapana sokeutua ja kun isoja kerrostaloja tarkistetaan ei niitä kaikkia voi huomata tarkastuksessa. Virheiden löytymisestä on hyötyä molemmille osapuolille. sillä rakennusliike saa ne helpoiten korjatuksi tässä vaiheessa ja takuutarkastuksessa korjaamiset jäävät vähemmälle. Myös asukkaat saavat heti virheettömän ja laadukkaan asunnon, eikä pikku puutteita tarvitse katsoa montaa vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti