keskiviikko 2. elokuuta 2017

Omakotityömaalle vastaava työnjohtaja

Rakennushankkeeseen ryhtyvän eli tässä tapauksessa omakotitaloa itselleen rakennuttamaan alkaneen henkilön on hankittava hankkeeseen vastaava työnjohtaja. Vastaava työnjohtaja on hyväksytettävä rakennusvalvonnassa.

Vastaavan työnjohtajan tehtävät ovat rakennustyön johtaminen ja viranomaisiin päin vastata sen suorittamisesta. Vastaava työnjohtaja vastaa, että hanke toteutetaan rakennusteknisesti oikein. Suuremmissa kaupungeissa vastaavalta työnjohtajalta vaaditaan omakotitalotyömaalla työpanosta noin 100-200 tunnin verran koko projektin aikana. Arviolta tästä ajasta noin 100-150 tuntia työstä tapahtuu itse työmaalla tarkastuksien ja valvonnan yhteydessä. Loppuaika on rakennuttajan neuvontaa sekä kohteeseen liittyvää konttorityötä. Nykyisin rakennusvalvonta saattaa valvoa ja seurata vastaavan työnjohtajan työpanosta. Takavuosina oli melko normaali käytäntö, että tuttu rakennusmestari tai insinööri vain laittoi nimensä paperiin ja saattoi olla käymättä koko kohteessa rakennusaikana ollenkaan. Palkkioksi tästä heille saatettiin ostaa jokin tavallista parempi viinapullo. Tämä ei nykyään ole millään lailla suotavaa edes tutulle tai kaverille, sillä jos kohteesta myöhemmin löytyisi jokin selkeä virhe mikä olisi vältetty valvonnalla on vastaava työnjohtaja tästä suurissa ongelmissa.

Mikäli omakotitaloa rakennetaan siten, että päätoteutusvastuu on myyty jollekkin rakennusliikkeelle ja rakennusliikkeen puolesta projektiin nimetään vastaava työnjohtaja, on tällaisissa tapauksissa suositeltavaa palkata erikseen valvoja, joka pitää rakennuttajan puolia ja valvoo rakennusliikkeen toimintaa. Vastaava työnjohtaja on tällöin kuitenkin juridisesti vastuussa, mutta valvoja valvoo lähinnä laatua, raha-asioita sekä että sovitut työt tulee tehdyksi sovitulla tavalla.

Milloin vastaava työnjohtaja tulisi sitten palkata?

Mielestäni välittömästi rakentamispäätöksen synnyttyä. Mikäli rakentaminen on tarkoitus myydä pääurakkana rakennusliikkeelle on tässä vaiheessa valvojan / projektin vetäjän palkkaaminen kuitenkin suotavaa. Vastaava työnjohtaja tai valvoja pystyy osallistumaan apuna suunnitteluun ja auttamaan materiaali valinnoissa ja kertomaan niiden järkevyydestä. Arkkitehti tai sisustussuunnittelija toki ehdottaa ja suosittelee jotain materiaaleja mutta heidän näkemyksensä ei aina ole kovinkaan käytännönläheinen ja huollettavuus, kestävyys ja hintapuoli unohtuu heiltä usein kun edetään pelkkä ulkonäköasia edellä. Sisustussuunnittelijat / arkkitehdit ovat usein myös kytköksissä materiaalitoimittajiin ja saattavat täten suositella vain tiettyä toimittajaa vaikka vastaava tuote olisi muualta ostettaessa paremmin kilpailutettavissa. Mielestäni arkkitehdeille ja sisustussuunnittelijoille tulisikin antaa ohjeeksi piirtää itse kohde ja tehdä siihen esimerkiksi värityssuunnitelma josta jäteetään materiaali toimittajat ja tarkemmat tyypitykset pois. Tarvittaessa näitä voi sitten kysyä suunnittelijoilta mikäli niin haluaa. On siis tärkeää että rakennuttajaa on alusta saakka tukemassa henkilö joka tietää koko rakennuskaaren ja joka tekee töitä ainoastaan asiakkaalle suotuisalla tavalla.

Työturvallisuus omakotitalotyömaalla. Vastuu työturvallisuudesta on lähtökohtaisesti aina rakennusprojektiin ryhtyvällä. Rakennutaja voi sopimuksella nimetä jonkin muun henkilön toimimaan työturvallisuuskoordinaattorina esimerkiksi vastaavan työnjohtajan. Vastaava työnjohtaja ei kuitenkaan ole pienellä työmaalla päivittäin valvomassa turvallisuutta joten hän ei voi kaikkea valvoa. Täten onkin tärkeää sopia työturvallisuus asiat hyvissä ajoin. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti