torstai 27. maaliskuuta 2014

Pientalorakentajan yleisimmät virheet

Nykyään puhutaan paljon siitä, kuinka suuret rakennusliikkeet rakentavat huonoa laatua ja kuinka uudet kerrostalot ovat kosteuden armoilla. Tästä olen kuitenkin erimieltä. Laatu on kaikilla suurilla rakennusliikkeillä ensiarvoisen tärkeä asia ja työturvallisuuden kanssa tärkeimpiä tavoiteltavia asioita. Laatua mietitään ja kehitetään paljon suurissa liikkeissä. Rakenukset ovat pääasiassa betonisia, jolloin mitään kovin katastrofaalista ei pääse tapahtumaan, kunhan huolehditaan hyvästä kuivatuksesta ja muistetaan mitata rakenteiden kosteus ennen pinnoittamista. Kerrostaloasunnon ostaminen suurelta liikkeeltä on joka tapauksessa erittäin turvallista ja rahoilleen saa vastineeksi laadukkaan ja varman asunnon.

Toinen asia onkin sitten pientalot. Mielestäni laatuun pitäisi erityisesti keskittyä näillä sektoreilla. Pientalot rakennetaan usein talkoo voimin tai pienen kirvesmies porukan toimesta. Valvonta jää näillä työmailla erittäin heikolle. Useissa kaupungeissa on ohjeistus pientalotyömaan vastaavan työnjohtajan käyttämästä ajasta työmaalla. Usein edellytetään 160 tunnin ajankäyttöä. Usein tämä ei kuitenkaan toteudu ja pientalorakentajat säästävät palkkaamalla halvan vastaavan. Pientalotyömaiden vastaavien lähtöhinta pitäisi kuitenkin olla vähintään 6000€ omakotitalon valvonnasta. Tästäkään summasta ei vielä suuria summia käteen jää, sillä mukaan pitäisi myös laskea riskivara sille, että jollain työmaalla sattuu jotain joka katsotaan vastaavan syyksi. Sopivampi summa voisikin olla noin 9000 euroa. Vastava työnjohtaja on kuitenkin pientalorakentajan tärkein neuvonantaja ja sellainen henkilö jonka avulla talosta pystytään rakentamaan pitkäaikainen ja välttämään useat virheet.

Säästäminen väärässä paikassa on myös pientalorakentajan yleisimpiä virheitä. Säästöjen hakeminen esimerkiksi perustusten ja alapohjan täytöistä. Murske ja sepeli on tunnetusti arvokasta ja monet täyttävät alapohjan halvalla hiekalla. Huomaamatta jää kuitenkin se, että hiekkaa pitkin vesi nousee kapilaarisesti useita metrejä ja alapohjan laatta on käytännössä aina tekemisissä veden kanssa. Myöhemmin tehdään kalliita remontteja, kun ihmetellään miksi lattiapäällysteet pilaantuvat ja betonilaatta on märkä. Tämä olisi vältetty täyttämällä laatan ja eristeiden alus 300mm vahvalla 8/16 kapilaarikatko sepelillä.

Myöskään halvimmat materiaalit eivät ikinä ole parhaita, mutta myöskään kalliit materiaalit eivät ole niin paljoa parempia kuin keskiverrot. Omakotirakentajan tulisi kilpailuttaa ja vertailla eri materiaalien hintoja. Rautakaupat tulisi kilpailuttaa ennen rakentamisen alkamista ja neuvotella sopiva alennusprosentti. Usein omakotirakentajat unohtavat kilpailuttaa ja maksavat materiaaleista 20-30% liikaa. Tärkeä hintaan vaikuttama tekijä on myös hanke- ja tarvesuunnitteluvaiheessa tehtävä suunnittelu tavoiteltavasta laadusta. Ennen rakentamisen alkua pitäisi lyödä lukkoon tulevan rakennuksen laatu ja tavoitteet. Tavoitellaanko erittäin korkeaa laatua, keskivertoa vai halpaa. Tavoitteltavan halvan talon budjetin pystyy pyöräyttämään ympäri helposti viimeistelyvaiheen materiaali valinnoilla. Pintamateriaalelissa on valtavia hintaeroja ja esimerkiksi saman näköisen lattialaatan voi saada noin 20-100 euron neliöhintaan. Vastaavatyönjohtaja on hyvä apu myös miettiessä näitä materiaaleja, ei välttämättä ulkonäköasioiden kannalta, mutta entistä tärkeämpi miettiessä järkevää ja sopivinta ratkaisua kyseiselle asiakkaalle. Vastaavan työnjohtajan olisi hyvä olla mukana projektissa jo sen alkuvaiheessa, kun tehdään hanke- ja tarvesuunnittelua. Jollei sitten käytössä ole ulkopuolista projekti-insinööriä tai muuta rakennuttamiseen erikoistunutta henkilöä.

Usein pientalonrakentaminen alkaa sillä, että valitaan talopakettitehtaan mallistosta hieno talo. Tämä on kuitenkin väärä lähtökohta ja projekti tulisi aloittaa, tekemällä tarvekartoitus, mitä tarvitaan, halutaan ja millainen talon tulisi olla. Talopaketteja selailemalla tästä saa kuitenkin hyvän käsityksen, muttei kannata lyödä lukkoon mitään tiettyä taloa. Aloitetaan projekti etsimällä sopiva sijainti talolle eli sopiva tontti. Usein näkee tasamaan talon rakentamisen olevan käynnissä rinnetonttiin ja perheen huomaavan rakentamisen edetessä, ettei tämä talo toimi kyseisen tontin kanssa parhaiten. Hyvä suunnittelija on apuna tässä vaiheessa ja pystyy auttamaan järkevien ratkaisujen kanssa.

Pientalorakentajalle mielestäni tärkeimpiä asioita ottaa huomioon on: Ammattilaisten käyttäminen apuna alusta loppuun. Suunnittelijat ja vastaava mestari mukana projektissa heti alusta alkaen. Ei yritetä säästää vääristä paikoista, muttei uskota myöskään sitä rautakaupan myyjää joka suosittelee sinulle sitä kalleinta ja "parasta". Muistetaan, että tiiveys on erittäin tärkeä asia uusissa paksurakenteisissa taloissa. Ilmanvaihdon säätö ja oikeaoppinen käyttö on myös ensiarvoisen tärkeää nyky taloissa.

Tässä tulikin paljon asiaa aika ympäripyöreästi. Käsitellään seuraavissa kirjoituksissa asiaa lisää vaikka vähän yksityiskohtaisemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti