torstai 27. maaliskuuta 2014

Vanhaa taloa ostamassa

Suomessa on paljon vanhoja omakotitaloja myytävänä, mutta kannattaako sellaisen ostaminen ja korjaaminen. Vanhan talon ostaminen voi olla suuri pettymys ja itse harkitsisin tarkoin vanhan talon ostamista. Vielä 90 -luvun alussakin rakennetut talot pitävät sisällään paljon riskejä rakennustapansa puolesta. Vanhojen talojen korjaaminen on kallista ja lopputuloksesta ei ikinä tule uuden veroinen ja korjauksessa on mahdollista tehdä suuria ja vakavia virheitä rakennuksen tulevaisuutta ajatellen. Vanhan talon ostamiseen suurin syy mielestäni on hyvä tontti ja talon sijainti. Myös erittäin vanha hirsitalo saattaa olla hyväkin ostos. Vanhaa taloa jota on 80-90 luvuilla perusparannettu, en ensimmäiseksi ostaisi. Talo on aikanaan suunniteltu vähäiselle kosteudentuotolle, eli suihkut, vessat, altaat ja saunat olivat vähäisiä tai niitä ei ollut ollenkaan. Nämä talot ovat saattaneet toimia ihan hyvin sellaisinaan. Perusparannuksen yhteydessä näihin asuntoihin on kuitenkin lisätty kosteudentuottoa lisääviä laitteita. Tämä lisää ilman suhteellistakosteutta ja altistaa rakenteet mikrobikasvustoille. Myös talon rakenteita on saatettu lisäeristää, esimerkiksi kellarissa. Usein nämä itse tehdyt lisälämmöneristämiset on tehty väärin ja täten on saatu luotua huonot olosuhteet rakennukseen. Myös valesokkelit ja seinien rungon vieminen lattian alapuolelle on ollut yleistä 80 -luvulla ja näissä taloissa ne tulevat aiheuttamaan suuria korjauksia. 90 -luvulla betonilaatan päälle tehtiin usein korokelattia puusta. Eli puurunko betonilaatan päälle. Nämä lattiat alkavat kaipaamaan myös paljon korjauksia, sillä betoni on usein valettu suoraan hiekka täytön päälle ja on täten aina kosketuksissa veden kanssa.

Vanhojen talojen korjaamisessa suosittelisin aina käytettävän ammattilaista tukena koko projektin ajan. Korjausrakentaminen ei saisi koskaan olla vain vanhojen rakenteiden peittämistä ja uusien pintojen tekoa, vaan rakenteet tulisi aina tutkia perusteellisesti ja varmistua, että piiloon jäävät rakenteet ovat kunnossa. Korjaamisessa vian löytyessä sitä ei pidä vain peittää tai poistaa ja tehdä uudelleen, vaan vian syy on selvitettävä ja korjattava se niin ettei vika pääse uusimaan.

Mikäli on löytänyt itselleen sopivan vanhan omakotitalon ja haluaisi sen ostaa, kuntotutkimuksen tekeminen on erittäin tärkeää. Myös jonkinlainen suunnitelma korjauksen laajuudesta on hyvä laatia sekä hinta-arvio. Paikanpäällä tutustumassa taloon, kannattaa myös erityisesti kiinnittää itse huomiota seuraaviin seikkoihin. Ulkopuolella kun kiertelet, katso aluksi maapintojen muotoillut, ovatko ne pois päin rakennuksesta? Sokkeli, tarkkaile sokkelin maalipintaa, onko maali irtoillut? Katso julkisivun tuuletus, onko julkisivun takana tuuletusrako ja tiilimuurauksissa joka kolmas tiilen pystysauma auki? Katso sisään mennessäsi kuinka korkealla lattia on ulkopuolen maahan nähden, onko valesokkeli? Haistele sisäilmaa, huomaatko tunkkaista tai omituista hajua? Katsele nurkat ja seinät, näetkö merkkejä valuneesta vedestä? Katso piippua, näyttääkö siltä ettei vettä ole valunut? Käy välikatossa katsomassa, ettei ole vedenvaluma jälkiä ja että välikaton tuuletuspelaa. Tarkkaile yleisesti rakennuksen kuntoa. Parempi jos materiaalit ovat vanhoja ja pintaremonttia ei ole hetkeen tehty, koska silloin vikoja ei ole voitu naamioida piiloon. Mikäli jokin asia alkaa tuntumaan talossa siltä, ettei näin pitäisi olla, kannattaa siihen keskittyä kuntotutkijan kanssa ja hänen on mahdollista avata rakenne ja ottaa sieltä tarkempia näytteitä ja varmistua rakennuksen todellisesta kunnosta.

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvästä postauksesta. Meillä on vanha talo kiikarissa, jonka tahtoisimme ostaa. Kuitenkin me tahdomme, että kuntotutkimus suoritetaan ennen minkään allekirjoittamista. Onhan se aina hieman riski, mutta tuo talo meitä todella kiinnostaa. https://www.suomensisailmatutkimus.fi/kuntotutkimukset/

    VastaaPoista