sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Ratentamisen laatu

Laatu rakentamisessa on nykyisin kokoajan esillä mediassa ja kun kyse on rakennusalasta ihmisten yleinen kanta on että laatu on huonoa ja mitään ei tehdä hyvin. Lehdistä voi lukea lähes päivittäin kuinka huonosti asiat ovat ja miten kauheita taloja nykyisin rakennetaan. Ei ole siis mikään ihme miksi ihmisillä sellainen käsitys on, sillä harva on seurannut itse rakentamista läheltä ja nähnyt todellisuutta, mutta näkevät mediassa lähes joka päivä jotain negatiivista rakentamisesta.

Laatu on kuitenkin suurissa rakennusalanyrityksissä se ykkös prioriteetti nykyisin. Unohtamatta työturvallisuutta. Kaikki tietävät nykyisin että laatu on oltava kunnossa yrityksen menestymisen mahdollistamiseksi. Ihmiset ovat laatutietoisia ja osaavat vaatia laadukasta jälkeä ja lopputulosta. Nykyään tuntuukin, että kun yksi kohde eteläsuomessa menee pieleen joltain osin niin koko rakennusala tuomitaan huonosta laadusta.

Laatuun ja laadunsuunnitteluun käytetään nykyisin paljon aikaa ja vaivaa. Työmaalla suunnitellaan kaikki oleelliset työvaiheet ja opastetaan tekijät siihen. Kerrotaan heille laadun kriteerit ja tavoite lopputulos sekä teetetään mallityöt. Työt tarkistetaan ennen vastaanottoa ja hyväksytään kun haluttu laatu on saavutettu. Materiaaleina käytetään laadukkaita materiaaleja joilla päästään hyvään lopputulokseen.

Paljon puhutaan, että ulkomaalaisen työvoiman käyttö on syy huonoon laatuun. Näin ei kuitenkaan ole sillä laatuvaatimukset ovat samat kaikille ja työt tehdään niin kauan uudelleen, että laatuun on päästy. Pääurakoitsijan työnjohto valvoo töitä ja ohjaa laatua oikeaan suuntaan. Sama myös eri alojen aliurakoitsijoiden kanssa.

Tästä voisikin päätellä, että laatu on paljon kiinni työnjohdosta ja heidän käsityksestä laadusta. Työnjohtajatkaan eivät aina joka paikkaan ennätä, joten se asettaa vaatimuksia jokaisen työntekijän ammattiylpeydelle. Tehdään oma työ laadulkaasti eikä hyväksytä hutaistua lopputulosta.  Erityisesti laatuun vaikuttaa pääurakoitsijan omien työntekijöiden ammattiylpeys, aliurakoitsijoiden ohjaus ja lopputulosten tarkastaminen. Näihin pääsemiseen vaaditaan tietysti aikaa ja resursseja. Nyky kuivumisaika vaatimuksilla jo saadaan aiheutettua riittävästi aikaa, joka voidaan käyttää hyödyksi muuhun laadunvalvontaan.

Mielestäni rakentamisen laatu on jo kuitenkin todella hyvää ja median puuttuminen asiaan on vaikuttanut positiivisesti asiaan. Rakennukset ovat kuitenkin aina erilaisia ja jokainen on oma yksilönsä. Eri kohteita on aina tekemässä eri porukka ja hyvää rutiinia ei opita. Tämä lisää haasteita laadun kannalta ja lisää riskiä, että työmaat epäonnistuvat joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti