keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Rakennuksen hintaan vaikuttaminen

Rakennushankkeessa säätäminen on asia, jota useat rakentamaan alkavat miettivät. Mitkä ovat asioita joista pystyy ja kannattaa säästää?

Asia millä tehdään omakotitaloon suuret hintavaihtelut ovat sisustusmateriaalit. Nämä eivät välttämättä näy jälleenmyynti hinnassa, mutta rakentajan kukkarossa ne tuntuvat. Pintamateriaalien hintaero on valtava ja samanlaisen ja samat edelytykset täyttävän tuotteen voi löytää jostain kolminkertaisella hinnalla kuin vastaavan halvemman. Valitse siis tarkoin materiaalisi. Halvinta en suosittele juurikaan ostamaan, mutta liikaa on turha maksaa.

Talotekniikka ja erikoislaitteet. Niihin saa kulumaan suuria summia jo pidettäessä ne ihan normaaleissa laitteissa. Talotekniikkaa valittaessa kannattaa olla tarkkana, niiden energiankulutuksesta ja esimerkiksi lämmöntalteenottokoneen kyvystä ottaa lämpöä talteen. Näillä tehdään käytössä suuria säästöjä. Myös turhia "hifistely" -laitteita kannattaa välttää, sillä ne nostavat hintaa huomaamatta todella korkeaksi. Talotekniikka kannattaa valita oman tarpeen mukaan kuitenkin. Tässäkään ei kannata alkaa säästämän sellaisissa asioissa, jotka sitten tulevaisuudessa jälkeenpäin haluaa taloonsa asentaa.

Liiallien eristäminen on tämän hetkisillä energian hinnoilla turhaa. Nykyisin käytettyjen eristysmäärien kasvattaminen ei enään kannata, sillä ne eivät maksa itseään takaisin ikinä. Lisäksi se on vaarallista rakenteelle. Myös esimerkiksi XPS eristeiden käyttäminen perustuksissa ja alapohjassa EPS eristeiden sijaan on turhaa, sillä eristyskyky ei näissä paikoissa ole niin tärkeä ja paljoa parempi, että se kannattaisi.

Talon malli vaikuttaa hintaan paljon. niin rakennusaikana kuin käytössäkin. Talo on kannattavinta rakentaa kahteen kerrokseen ja tehdä siitä mahdollisimman neliskanttinen. Välttää turhia nurkkia ja isoja ikkunoita. Tällä energiaa säästetään paljon ja rakennuskustannuksetkin tippuvat. Kuitenkin talosta kannattaa tehdä viihtyisä ja edustavan näköinen. Rumaa laatikkotaloa on vaikea myydä eteenpäin, joten kokonaisuutena energiapihi talo ei välttämättä ole se paras.

Paljon hintaan vaikuttaa myös se mitä teet itse. Rakenna itse siis kaikki mitä osaat ja pystyt. Siivoa ja pidä tontti järjestyksessä. Hanki tavarat ajoissa ja huolehdi, että työt etenemät. Näillä pystyy vaikuttamaan hintaan myös kohtuullisesti.

Älä säästä koskaan perustuksien pohjan ja perustusten teosta, työnjohdosta ja suunnittelusta, lämmöntalteenotosta ja hyvästä lämmitysjärjestelmästä. Mutta älä näihinkään kaikkein kalleinta vaihtoehtoa ota.

Kokonaisuudessaan rakentamisessa säästäminen on hankala ja erittäin vaikea asia. Moni asia vaikuttaa useaan asiaan eteenpäin. Jos teet jonkun huonosti tai halvalla se saattaa tulla eteen seuraavassa paikassa. Hyvä keskitie on rakentamisessa ehkä kaikkein varmin ja turvallisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti