keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Ensimmäistä taloa rakentamassa

Ensimmäisen omakotitalon rakennuttaminen voi olla ensikertalaiselle todella vaikea ja tuskainen taival. Netti on täynnä kirjoituksia ja blogeja pieleen menneistä rakennusprojekteista. Suurin syy näihin on ollut rakennuttajan ammattitaidottomuus. Tietoa ei ole ollut itsellä tarpeeksi ja kunnollisia asiantuntijoita ei ole hannittu palkata. On tyydytty vastaavaan mestariin joka on pienellä korvauksella käytännössä kirjoittanut nimet lupa-asiakirjoihin.

Vaikka avaimet käteen tyyppinen ratkaisu tuntuu helpolta ja varmalta ratkaisulta, niin netistä voi kaivaa lukemattomat määrät tällaisia projekteja joiden lopputuloksena on ollut huonoa rakentamisen laatua, stressiä rakennuttajalle ja lopputuloksena rakennus, joka ei tunnu uudelta kodilta.

Aloittakaa projektinne siis palkkaamalla itsellenne vastaava työnjohtaja joka toimii myös valvojana ja katsoo teidän etuanne. Älkää tinkikö hinnassa tässä vaiheessa, sillä hänen ammattitaitonsa erityisesti ongelmatilanteiden tullessa säästää hintansa nopeasti takaisin. Myös valtaosasta ongelmia vältytään tällä. Palkkaamalla vastaavan, joka myös oikeasti käy työmaalla lisää myös teidän tietoanne rakentamisesta.

Ottakaa vastaava mukaan jo projektin alkuvaiheessa ennen yhteydenottoa talopaketin toimittajaan. Jos siis on kyse valmispaketista.

Kilpailuttakaa kaikki urakat ja vertailkaa urakkarajoja tarkasti. Useasti allekirjoitusten ja töiden alkamisen jälkeen alkaa löytymään asioita, jotka eivät kuulukkaan urakkaan ja mistä urakoitsija laskuttaa lisätöitä.

Olkaa hintatietoisia. Selvittäkää ja kilpailuttakaa kaikki hankinnat. Keskittäkää ne yhteen ja samaan paikkaan niin saatte suuremmat alennukset.

Opetelkaa vaatimaan ja pitämään puolenne projektin aikana. Vastaava työnjohtaja auttaa tässä myös teitä ja kertoo teille oikeuksista ja määräyksistä. Esimerkiksi keskustelupalstat ovat täynnä tekstiä rakentamisesta, mutta 90% siitä on virheellistä ja väärää tietoa. Ja kuunnelkaa vastaavaa ja uskokaa hänen ammattitaitoonsa.

Muista reklamoida viallisista tuotteista ja työsuorituksista heti. Ota kuvat kaikesta ja tee kirjalliset reklamaatiot. Vastaava auttaa myös tässä.

Tee sopimukset aina kirjallisina. Käyttäkää työmaapäiväkirjaa johon kirjaatte kaikki sovitut asiat. Tehkää työmaakokouksista kirjalliset pöytäkirjat. Dokumentoikaa kaikki asiat joista tulevaisuudessa voi tulla erimielisyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti